Thursday, May 30, 2013

Pille nõgesepesto

Eks retsepte ole liikumas igasuguseid, aga peale oma nõgesesaagi kaalumist oli neid täpselt 70 g. Samas pähkleid mul kodus ei olnud, leidsin ainult pisikese paki seedriseemneid, mille puudumise kompenseerisin jällegi juustuga. Puhas raiskamine, arvan ma :D Tegelikkuses peaks kõiki komponente ühepalju olema.


Tõenäoliselt üdini tervislik, kui see tervis just kupatamisvette ei jäänud. Meeldivalt roheliseks muutus see küll. Muidu aga on kõrvenõgesel suur toiteväärtus ja head raviomadused. Ta sisaldab rohkesti valke, mineraalaineid (rauda, magneesiumi, kaaliumi, kaltsiumi), süsivesikuid, vitamiine (eriti C-vitamiini) ja karotiini. Korrastab ning tugevdab ainevahetust, tõstab isu, vähendab veresoonte lupjumist ja alandab veresuhkru taset.

Niisiis kasutasin oma pestos:

75 g nõgeselehti
60 g seedriseemneid
75 g parmesani juustu (Valio Forte)
0,75 dl oliiviõli
natuke soola

Vala nõgeselehed üle keeva veega ja lase 3-5 minutit seisa, seejärel nõruta hoolega. Seejärel vala kõik komponendid kokku ja purusta. Mina kasutasin saumikserit, aga ka blender või köögikombain töötavad suurepäraselt.


Segu võib säilitada külmkapis. Sobib nii röstsaiale, soolastesse küpsetistesse, kala peale, pastakastmeks. mingit erilist kõrvalmaitset ei ole. Saia peal hakkab pigem mängima oliiviõli ja juustu maitse ja see on loomulikult maitsev. Seega on minu arvates tegu ühe äärmiselt tänuväärse retseptiga, kus nõgese asemel võib kasutada ükskõik millist vitamiinirikast taime.

Head katsetamist!

No comments:

Post a Comment